Raport 188bet金宝搏appADP: Ogół rynku zaczyna odrabiic strategy do firm Nowoczesnej Gospodarki

16西伯利亚,2021年

华沙,16西伯利亚2021 r。- Mimo zw II kw. 2021 r. firmy Nowoczesnej Gospodarki wci耶扎扎atrudniaayy z większą skutecznością ni耶扎ogół rynku,到jednak różnica mieshidzy nimi znacznie zmalaaya, ksztautjh3c się na najniitzszym w czasie pandemic poziomie(1,97页)- wynika z raportu“Zatrudnienie w Nowoczesnej Gospodarce Q2 2021”,przygotowanego przez AD188bet金宝搏appP Polska。Od kwietnia do czerwca firmy wdraavijce innowacyjne rozwiwiagizania zwizhakszyzyy zatrudnienie o 3,17 proc. (vs II kw. 2020 r.), natomiast ogół rynku o 1,12 proc. (vs II kw. 2020 r. wg Głównego urzzyndu Statystycznego)。wwyniku tego wskazhenik Nowoczesnej Gospodarki nieznacznie wzrósł i wyniósł 139,41。

巧克力耶扎维勒sektorów gospodarki wci耶扎玛卡się z wyzwaniami wynikajcymi z pandemic COVID-19,到poprawiajca się sytuacja na rynku pracy moze napawaic optymizmem。W II kw. 2021 r. zatrudnienie W sektorze przedsiilibbiorstw, wedtuug danych Głównego urzzyndu Statystycznego, osizhegnanyzo po raz pierwszy od poczzhetku pandemii dodatni rezultat, zwizhakszajzhec zatrudnienie o 1,2 proc. (vs II kw. 2020 r.)。zmniejszy华沙się tym samym dystans miagidzy ogółem rynku a firmami Nowoczesnej Gospodarki, czyli przedsieyebiorstwami wdraaajajzycymi innowacyjne rozwizhezania, które w analizowanym okresie osignzyzyy 3,17 proc. wzrost (vs II kw. 2020 r.)。wwyniku tego wskazhenik Nowoczesnej Gospodarki zwiekszywarsaw się o 1,97 i wyniósł 139,41[1]

- rosnibica z miesiihica na miesiihica liczba ofert pracy, corazwyzzze piace, a takeniska stopa bezrobocia - te aktualne dane rynkowe wskazują, erynek pracy w dobrym stylu wraca do stanu sprzed pandemic。Nie dziwi zatem odnotowany w drugim kwartale tego roku wzrost zatrudnienia w firmach ogółu rynku。耶德纳克到wci耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫扎德西耶夫诺奥斯内耶哥斯波达基- również w czasie流行病- zwiększają zatrudnienie。To wowennie te nowoczesne i elastyczne firmy nie tylko lepiej radzą sobie z pojawiajjccymi się wyzwaniami, ale również są bardziej konkurencyjne i aktywniej oraz skuteczniej przyciągają nowych pracowników -mówi Anna Barbachowska, szefowa pionu zarzazzzania zasobami ludzkimi w188bet金宝搏app ADP Polska。- oczywitzcie, są to tylko symptomy pozytywnych zmian i dopiero kolejne kwartazyy pokażą, czy tendencja ta się utrzyma- dodaje ekspertka。

dube firmy usugowe stanowią o sile Nowoczesnej Gospodarki

Firmy usuggowe Nowoczesnej Gospodarki jako pierwsze odczuzyy konsekwencje wynikajensz pandemic COVID-19, odnotowujensc w II kw. 2020 r. mniejszą dynamikę wzrostu zatrudnienia ni耶扎德siibbiorstwa produkcyjne (+2,96 proc vs +5,46 proc)。Od tamtego momentu jednak到woaennie ten sektor utrzymuje wysoką dynamikę wzrostu, osigajc w II kw. tego roku 4,34 proc. wzrostu (vs II kw. 2020 r.)。O乐公司uswurgowych stanowią przedsikiebiorstwa zatrudniajwce ponad 500 osób, które w analizowanym okresie zwizhakszyzyy zatrudnienie O 5,61 proc. (vs II kw. 2020 r.)。

- Wyniki pokazują, wsytuacji znacznej konkurencji na rynku pracy, to duze przedsiebbiorstwa ususugowe, które czenssto działają w sposób scentralizowany, skuteczniej przyciągają nowe talenty。duvy, globalny gracz jest czensto dla pracowników gwarancją bezpieczezynstwa, wytszej pensji, a takoze mijdzynarodowych standardów。To wowennie innowacyjne, duze przedsieybiorstwa trzeci kwartaowz rzichdu odnotowują najwyższą w zestawieniu dynamikę wzrostu -Anna Barbachowska。- Po pierwszym szoku na poczagitku pandemii i zamroeniu procesów rekrutacyjnych, firmy ususugowe bardzo szybko dostosowawy się do nowych realiów, reorganizujaswc podstawwe procesy funkchenowania, dzizhaki czemu niezalebnie od tego czy w trybie zdalnym, czy stacjonarnym są w stanie utrzymak stabilnotzic biznesu, która obecnie jest kluczowa dla osób poszukujagicych nowego miejsca pracy - dodaje。

现状

W I kw. 2021 r. zatrudnienie W przedsibiorstwach produckcyjnych Nowoczesnej Gospodarki wzroszo o zaledwie 1,12 proc. (vs I kw. 2020 r.), co byo najniższą dynamiką wzrostu W tym sektorze W historii raportu。II kw. 2021 r. nie przyniósł istotnych zmian - dynamika wzrostu (vs. II kw. 2020 r.) wyniosska 1,26 proc. (vs II kw. 2020 r.)。Co istotone, podobny wzrost odnotowawy zarówno firmy zatrudniajbce powytsej 500 osób (+1,15 proc. vs II kw. 2020 r.), jak i maee przedsiielbiorstwa (+1,28 proc. vs II kw. 2020 r.)

- Na poczitku pandemii, gdy spoeyeczezynstwo skupizo się Na magazynowaniu dóbr, firmy produkcyjne utrzymazyy wysoką dynamikę zatrudnienia, aby odpowiedziek Na188bet金宝搏app ponadprzeciecuttne zapotrzebowanie。Jednak kiedy popyt się unormowaova, wiele firm produkcyjnych musiaowwyhamowaic produkcję, co odbizo się to również na poziomie zatrudnienia w tym sektorze。Od trzech kwartałów w produkcji odnotowujmy utrzymującą się niską dynamikę wzrostu zatrudnienia, co moze oznaczack stabilizację w tym obszarze -analizuje Anna Barbachowska。

O 188bet金宝搏appadp(纳斯达克adp)

twworzymy lepszą przestrzezyndla pracy。Dostarczamy innowacyjne produckty, najwyzvszej jakowici ususgui wyjjutkowe dowiwiadczenia, które pomagają w pejni wykorzystac potencjaowpracowników。HR, zarzenzzzanie talentami, benefitami pozapzacacowymi, listą pozac przy zgodnowicci z przepisami。W oparciu o dane, z myślą o ludziach。Dowiedz się wieccej na www188bet金宝搏app.adp.pl。

188bet金宝搏appADP,标志ADP oraz haszo“永远为人们设计”znaki handlowe nalewazce do ADP, Inc.。Wszelkie pozostaeze znaki należą do ich odpowiednich wyachcicieli。版权所有©2021 ADP, In188bet金宝搏appc.

Kontakt dla mediów:

kararzyna Ginszt-Bilczuk, 188bet金宝搏appADP Polska,电话+48 22 557 57 700,katarzyna.ginszt-bilczuk@188bet金宝搏appadp.com
Patrycja maciwag, BrandLab,电话:+48 660 506 223p.maciag@brandlab.pl

[1]Metodologia opracowywania wskaakinika bazuje na analizie różnicy w poziomu zatrudnienia w firmach Nowoczesnej Gospodarki oraz ogółu rynku。丹麦做obliczenia wskachecnika gromadzone są na podstawie analiz wzasnych AD188bet金宝搏appP oraz ogólnodostępnych źródeł (np。raportów Głównego urzzyndu Statystycznego)。瓦尔托茨克巴佐瓦wskaachinika wnoszzheca 100 przypada na 1.01.2019 r. Dane aktualizowane są w ujachiciu kwartalnym。